Rokovali zástupcovia stálych rád českej a slovenskej biskupskej konferencie

23.02.2012 Bratislava

Bratislava 23. februára (TASR) - Otázky slávenia 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie, téma Nová evanjelizácia, problematika školstva, charity a médií boli na programe dnešného rokovania zástupcov Stálej rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a Stálej rady Českej biskupskej konferencie (ČBK) v Bratislave.

Predseda KBS, bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský na brífingu počas prestávky v rokovaní novinárov informoval, že veľmi aktuálnou témou v katolíckej cirkvi je najmä nová evanjelizácia, chystá sa aj synoda k tejto téme. \"Hovorili sme aj o veľkom jubileu - 1150. výročí príchodu svätých Cyrila a Metoda, ktoré oslávime v roku 2013, a viacerých spoločných projektoch, ktoré pri tejto príležitosti chystajú ČBK a KBS,\" povedal arcibiskup Zvolenský. Ako spresnil, plánujú pripraviť antológiu poézie a prózy, ktorá by sa dotýkala života vierozvestcov, a vedecké konferencie v ČR a v SR k uvedenému jubileu, má sa uskutočniť aj konferencia na Pápežskej Gregorovej univerzite v Ríme. Počas dnešného rokovania sa obe biskupské konferencie, ktoré sú si veľmi blízke, navzájom informovali aj o pastoračnej činnosti v diecézach, o riešení majetkových záležitostí cirkví, teda i o vzťahu štátu a cirkvi v obidvoch republikách, pripravujú aj spoločné zasadnutie celých biskupských konferencií - uskutočniť by sa mohlo v tomto roku.

Predseda Českej biskupskej konferencie kardinál Dominik Duka konštatoval, že obidve strany si chceli navzájom vymeniť skúsenosti v oblasti riešenia majetkových otázok cirkví a porozprávať sa o aktivitách k 1150. výročiu príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie, aj o návšteve pápeža Benedikta XVI. V tejto súvislosti zdôraznil, že definitívne rozhodnutie o tom, či Svätý Otec príde, ešte nie je známe. Odpoveď z Vatikánu o realizácii návštevy hlavy katolíckej cirkvi prichádza obvykle krátko pred návštevou.

\"Vieme len, že obidve krajiny, Česká republika a Slovenská republika, prejavili záujem o návštevu pápeža. Radi by sme privítali Svätého Otca pri príležitosti slávnostného ukončenia osláv sv. Cyrila a Metoda na Velehrade (v roku 2013)\", povedal kardinál Duka.

Aj predseda KBS arcibiskup Zvolenský v súvislosti s otázkou návštevy pápeža na Slovensku konštatoval, že zatiaľ návšteva Benedikta XVI. nebola ani odmietnutá, ani potvrdená.

Kardinál Dominik Duka priblížil novinárom svoje dojmy z víkendového riadneho verejného konzistória a stretnutia s pápežom, ktorý ho vymenoval do kardinálskeho zboru. Venoval pozornosť aj otázkam výsledkov minuloročného sčítania obyvateľstva v ČR.

Na zasadnutí stálych rád KBS a ČBK na pôde Arcibiskupského úradu v Bratislave sa okrem predsedov obidvoch biskupských konferencií, kardinála Duku a arcibiskupa Zvolenského, zúčastnili aj podpredseda ČBK Jan Graubner, členovia Stálej rady ČBK František Lobkowicz a František Radkovský a generálny sekretár ČBK Tomáš Holub. Za slovenskú stranu bol prítomný podpredseda KBS Viliam Judák, tajomník KBS Marián Chovanec, člen Stálej rady KBS Tomáš Galis a výkonný sekretár KBS Anton Ziolkovský.
 

Vyberte región